over smbz

Samenwerken naar vooruitgang en succes

historie

Het bundelen van onze krachten heeft geleid tot een organisatie die onderlinge kennis bundelt en samenwerking naar een hoger niveau heeft gebracht.

Het ontstaan van het samenwerkingsverband gaat terug naar het jaar 2013. Bij diverse moskeebesturen was een grote behoefte aan samenwerking. Na 4 maanden intensief overleg door de Stuurgroep Samenwerking Moskeeen Brabant, is op 30 juni 2013 een samenwerkingsconvenant ondertekend door 6 moskeeën (convenantpartners) met als hoofdoelstelling samen te werken onder 3 kernwaarden: 1. Kennisdeling, 2. Vergroten van onderlinge solidariteit, 3. Verminderen van elkaars kwestbaarheid. In 2018 is het samenwerkingsverband uitgebreid met moskeeën uit de provincie Zeeland en is de naam van de  samenwerking veranderend is Samenwerking Moskeeën Brabant en Zeeland. In de afgelopen jaren is de samenwerking gegroeid naar 12 moskeeën en maakt SMBZ onderdeel uit van landelijke samenwerkingen van Moskeekoepels. Op 23 september 2023 is de samenwerking opgegaan in een vereniging met volledige rechtsbevoegdheid. 

Bestuur en Algemene ledenvergadering

Algemeen bestuur SMBZ

De vereniging Samenwerkende Moskeeën Brabant en Zeeland (SMBZ) is een vereniging met leden. De leden zijn Marokkaanse moskee-organisaties vertegenwoordigd door haar moskeebesturen. De Algemene Ledenvergadering van Moskeeën (AVM) is het hoogste orgaan in de vereniging. Deze komt in ieder geval drie keer per jaar bijeen.

Bestuur SMBZ

Het bestuur van het SMBZ geeft leiding aan de samenwerking en zorgt ervoor dat de doelen van de samenwerking en afspraken die in de Algemene ledenvergadering zijn vastgesteld opgevolgd worden en resultaatgericht aan gewerkt wordt. Het bestuur draagt ook zorg voor de voorbereiding van de vergaderingen en is ook een schakel tussen de landelijke koepels en de overige partners. Het bestaat uit een voorzitter, secretaris en de penningmeester. De bestuursleden vertegenwoordigen ook de deelnemende moskee-organisaties. Het bestuur vergadert vier maal per jaar. De bestuursleden ontvangen geen vergoeding. Het bestuur bestaat uit de volgende personen. 

SAAID FENZAR

Voorzitter

MOUSSA AYNAOU

Secretraris

NAJIB EL ALLOUCHI

Penningmeester

voorzitter
saaid fenzar

open brief voorzitter

Trots op smbz als een organisatie midden in de samenleving

Als voorzitter van de Samenwerkende Moskeeën Brabant en Zeeland ben ik, samen met de leden van het dagelijks bestuur en onze leden, trots op onze samenwerking en het resultaat. Naast onze kernwaarden, visie en missie staan we midden in de samenleving door bij te dragen aan onze sociaal en maatschappelijke functie. Dit doen we samen met ons netwerk waaronder onze partners, gemeente, onze buurt, scholen en uiteraard andere relevante  maatschappelijke (islamitische) organisaties. Deze trots vormt het fundament voor een succesvolle samenwerking, voor ontwikkeling, verdere erkenning en verbinding! 

onze missie en visie

missie

Door samenwerking werken we aan het borgen en vergroten van onze eenheid en onderlinge verbinding. Dit doen we door onze krachten te bundelen vanuit onze leden en partners en werken we samen naar een hoger niveau om, vanuit onze visie te werken aan onze pijlers en kerntaken. 

visie

Het SMBZ staat garant en waakt voor de verbinding, eenheid en de positie van onze leden en islamitische gemeenschap binnen ons werkgebied. Het SMBZ heeft deze visie uitgewerkt in 4 pijlers en kerntaken. Wij geloven dat deze kernwaarden onze bundeling van krachten vormgeven.

onze kerntaken

Onze moskeeën blijven in deze huidige en complexe maatschappij steeds kwetsbaar. Ook de islam en haar positie in Nederland blijft een politieke en maatschappelijke discussie die tot veel onbegrip leidt. Steeds Het SMBZ zorgt we op tijd kunnen inspelen op deze ontwikkelingen en passende voorzieningen, ondersteuning en gezamenlijke oplossingen bedenken en toepassen. In dit ontwikkeltraject staan onze leden steeds centraal. De leden van SMBZ hebben voor deze kerntaken werkgroepen aangewezen.

Proffesionalisering

Borgen en werken aan de professionalisering van moskeebesturen en hun administratieve en bestuurlijke kwaliteiten en verantwoordelijkheid. Digitalisering is onderdeel van dit proces,

Collectieve voorzieningen

Samenwerken aan de inkoop en het gebruikmaken van collectieve voorzieningen ter verbetering van kwaliteit en kostenbesparing. Dit kan ICT zijn maar ook zonnepanelen of verzekeringen.

training en kennisdeling

Borgen van de kwaliteit van onze moskeebesturen op basis passende trainingen en onderlinge kennisdeling waaronder voorlichting en inspelen op actuele onderwerpen en activiteiten.

Advisering en preventie

Een belangrijke kerntaak is de veiligheid van onze moskeeën en moskeegangers. Advisering over preventie en het gezamenlijke coördineren bij dreiging en veiligheidssituaties.

heeft u een melding, klacht of idee?

Help jij ons verbeteren?

We ontvangen graag uw feedback in de vorm van een klacht of een idee. U kunt ook een melding indienen indien u iets te melden hebt over onze samenwerking, leden of activiteiten.  

MELDING

KLACHT

IDEE